۵ نکته‌ای که باید درباره استرس بدانید

2022-08-14T21:57:50+00:00

۵ نکته‌ای که باید درباره استرس بدانید

استرس، در واقع پاسخ بدن و مغز به هر تقاضایی است که از آن می‌شود.  هرگونه تقاضا یا عامل اضطراب - مانند ورزش، کار، مدرسه، تغییر بزرگ در زندگی، یا یک اتفاق آسیب‌زا (تروماتیک) - می‌تواند استرس‌زا باشد.

استرس می‌تواند روی سلامت شما تاثیر بگذارد. خیلی مهمه است که به عوامل بزرگ و کوچکی که به شما استرس می‌دهند، توجه کنید تا بتوانید در زمان نیاز، درخواست کمک کنید.

 

در اینجا، ما  به پنج نکته‌ای که باید درباره استرس بدانید اشاره می‌کنیم:

 

۱. استرس روی همه تاثیر دارد

همه، گاهی احساس استرس می‌کنند. برخی از افراد ممکن است با استرس راحت‌تر و تاثیرگذارتر کنار بیایند یا حتی نسبت به دیگران از آثار مخرب اتفاقات استرس‌زا، زودتر بهبود پیدا کنند. انواع مختلفی از استرس وجود دارد - که همه آنها می‌توانند به سلامت روان و همینطور بدن شما آسیب بزنند. یک مورد استرس‌دهنده، می‌تونه یه اتفاق کوتاه یا یک‌باره باشه یا اتفاقی باشه که در طولانی مدت، دائم درحال رخ دادن باشد و تکرار شود.

مثال‌های استرس شامل این‌ها می‌شوند:

  • استرس معمول (روتین)، مرتبط با فشار کار، مدرسه، خانواده و مسئولیت‌های روزانه
  • استرسی که به خاطر یک تغییر ناگهانی پیش می‌آيد مانند از دست دادن شغل، جدایی یا بیماری
  • استرس تروماتیک، که بر اثر یک اتفاق یا پیش‌آمد به‌وجود می‌آيد، مانند تصادف شدید، جنگ، تعرض، یا بلایای طبیعی که در آن مردم به شدت آسیب می‌بینند یا کشته می‌شوند. افرادی که استرس تروماتیک را تجربه می‌کنند، به طور معمول علائم موقتی بیماری روانی را تجربه می‌کنند، اما اکثرا به زودی بهبود پیدا می‌کنند.   

 

۲. همه استرس‌ها بد نیستند

استرس می‌تواند برای افراد ایجاد انگیره کند تا آماده باشند یا به موقع عمل کنند. مثلاْ زمانی که قرار است مصاحبه‌ای یا آزمونی برای ورود به محیط کاری جدید از سر بگذرانیم، اضطراب کمک می‌کند بی‌تفاوت نباشیم. استرس حتی می‌تواند در برخی شرایط نجات‌دهنده جان ما باشد. در پاسخ به خطر، بدن شما آماده می‌شود تا با تهدید روبه‌رو شود یا به سوی امنیت فرار کند. در چنین شرایطی، نبض شما سریع‌تر می‌زند، تندتر نفس می‌کشید، ماهیچه‌ها منقبض می‌شوند، مغز شما اکسیژن بیشتری مصرف می‌کند و فعالیتش افزایش پیدا می‌کند. این‌ها همه کارهایی ناخودآگاه است که بدن برای بقای شما انجام می‌دهد. 

 

۳. استرس طولانی‌مدت می‌تواند به سلامت شما آسیب بزند

اگر پاسخ به استرس برای مدت زیادی ادامه پیدا کند یا حتی مزمن بشود، سلامتی شما ممکن است به مشکل بر بخورد. مثلاْ، زمانی که منبع استرس مداوم است، یا زمانی که درحالی که خطر برطرف شده، پاسخ به استرس همچنان ادامه دارد. به خاطر استرس مزمن، همان پاسخ‌های نجات‌دهنده در بدن شما می‌توانند سیستم‌های ایمنی، گوارشی، خواب و جنسی را سرکوب کنند، که در نتیجه آن، این سیستم‌ها ممکن است از کار بیافتند یا به شکل معمول کار نکنند.

افراد مختلف ممکن است استرس را به اشکال متفاوت تجربه یا احساس کنند. به عنوان مثال، برخی، بیشتر دچار اختلال در سیستم گوارشی می‌شوند، در حالی که دیگران ممکن است سردرد داشته باشند، بیخواب شوند، احساس غم، عصبانیت یا زودرنجی کنند. افرادی که از استرس مزمن رنج می‌برند، بیشتر مستعد به ابتلا به بیماری‌های واگیردار و عفونی هستند، مانند تب یا سرماخوردگی.

استرس معمول (روتین)، در ابتدا، ممکن است سخت‌ترین نوع استرس برای تشخیص باشد. به این دلیل که منبع و دلیل استرس‌ ثابت است و به‌رغم استرس حاد یا تروماتیک، شواهد وجودی‌اش حذف نمی‌شود، چرا که بدن پاسخ شفافی برای بازگشت به حالت عادی دریافت نمی‌کند. در طول زمان، فشار مداوم بر بدن شما که بر اثر استرس معمول به‌وجود آمده، ممکن است مشکلات جدی سلامتی برای شما ایجاد کند، مانند بیماری‌های قلبی، فشارخون بالا، دیابت و بیماری‌های جسنی دیگر، به علاوه اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب. 

 

۴. راه‌هایی برای کنترل استرس وجود دارند

آثار استرس در طول زمان روی هم انباشته می‌شوند. انجام یک سری فعالیت‌ها برای مدیریت کردن استرس می‌تواند از این آثار، کم کند یا به طور کلی از بروز آنها پیشگیری کند. راه حل‌های پیش رو، نکاتی هستند که ممکن است به شما در کنار آمدن با استرس کمک کنند:

  • علائم را بشناسید:علائمی که بدنتان در واکنش به استرس نشان می‌دهد را بشناسید، مثل به سختی به خواب رفتن، افزایش مصرف الکل و سایر مواد مخدر،‌ به راحتی عصبانی شدن، احساس افسردگی و کمبود انرژی.
  • با پزشک یا مشاور سلامت خود صحبت کنید:برای مشکلات سلامتی جدید یا قدیمی خود،‌ مراقبت‌های پزشکی مناسب را در نظر بگیرید و اجازه ندهید تبدیل به منبع تازه‌ای برای استرس شوند.
  • به صورت مرتب ورزش کنید:تنها ۳۰ دقیقه پیاده‌روی در روز می‌تواند حال عمومی شما را بهتر کند و انرژی‌تان را افزایش بدهد.
  • یک فعالیت آرامش‌بخش را امتحان کنید:‌برنامه‌هایی که برای کنار آمدن با استرس هستند را امتحان کنید، برنامه‌هایی مانند مدیتیشن یا مراقبه، یوگا، تای‌چی، یا ورزش‌های آرام دیگر. برای برخی شرایط مربوط به استرس، از این روش‌ها، علاوه بر شیوه‌های دیگر درمانی استفاده می‌شود. برای فعالیت‌های این‌چنینی و دیگر کارهای مربوط به سلامت و آرامشتان، برنامه‌ریزی کنید. 
  • هدف‌گذاری و اولویت‌بندی کنید:تصمیم بگیرید کدام کار باید انجام شود و کدام می‌تواند برای بعد بماند. یاد بگیرید به کارهایی که شما را در فشار بیش از اندازه قرار می‌دهند، «نه» بگویید. در پایان روز به خاطر بیاورید که به چه چیزهایی دست پیدا کرده‌اید، روی آنهایی که نتوانسته‌اید انجام بدهید تمرکز نکنید.
  • در ارتباط بمانید:با افرادی که می‌توانند شما را چه به لحاظ عاطفی، چه به لحاظ دیگر حمایت کنند، در ارتباط بمانید. برای کاهش استرس، از دوستانتان، اقوام و یا انجمن یا حتی ارگان مذهبی کمک بخواهید.


 

۵. اگر استرس بر شما غلبه کرده، از یک متخصص کمک بخواهید:

اگر افکار مربوط به خودکشی دارید، یا احساسات به شما غلبه کرده‌اند، نمی‌تونید با مسائل کنار بیایید یا در حال مصرف الکل یا مواد مخدر هستید تا بتوانید با وضعیت کنار بیایید، باید به سرعت تقاضای کمک کنید. پزشک شما ممکن است برای شما توصیه‌نامه‌ای فراهم کند. کسی که در حال تجربه استرس شدید طولانی مدت و یا استرس سخت باشد، ممکن است در احساساتی مثل آسیب زدن به خود غرق شود. مراکز پیشگیری از خودکشی را بشناسید و راه‌های تماس را برای روز مبادا پیدا کنید.